The most famous borlotti beans are from the village of Lamon (not far from my Mum's place).
Fagioli in Padella
Soak the borlotti beans overnight, rinse and then cook with plenty of water and a bay leaf. Usually I add salt only at the end of cooking, then I keep the broth and a few beans for soup, and drain the rest to cook separately or use them in salads. Here I made them 'in padella' (in a skillet).
Sauté a shallot (sliced) or a couple of peeled garlic cloves with two tbsp of olive oil. Add the cooked borlotti beans, then about one cup of Italian tomato sauce (passata) and one cup of bean broth (or vegetable broth). Simmer on low for about 20 minutes, when the sauce thickens add half a tsp of smoked paprika (or some black pepper), adjust for salt and then finish everything with some more olive oil and plenty of fresh chopped parsley.
In the past I didn't use chopped parsley with the paprika, but I do now, if I can: I find that parsley makes the beans easier to digest without... gas! Do you use parsley agains the 'effects' of beans? I also know that kombu seaweed, and bay leaves, are supposed to help, but if you know any other trick do let me know :-).
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La carne dei poveri per eccellenza che si presta a mille preparazioni. In insalata d'estate, in zuppe in inverno e con dei crostoni di pane per tutto l'anno così come li hai preparati, in padella, ottimi anche freddi. Non sapevo del prezzemolo, ho capito bene? Aiuta a "digerirli" nel migliore dei modi?
ReplyDeleteBuona festa della mamma, carissima!
Sembra proprio che l'aggiunta del prezzemolo aiuti la digestione e soprattutto a non produrre troppo 'gas'!! :-)
DeleteOttimo piatto!Adoro i fagioli!Buona Domenica!
ReplyDeleteI fagioli con la paprika non li ho mai provati e dell'effetto del prezzemolo non ero a conoscenza...dovrò provare!
ReplyDeleteBuona settimana!!
ciao loredana
Mi piacciono con la paprika affumicata perche' e' una bella alternativa al metterci dentro salsicce o cotenne :-).
DeletePacked with full of proteins.
ReplyDeleteSono buonissimi!! Mi piace anche l'idea della paprika affumicata!!
ReplyDeleteUn abbraccio e a presto